magazin de jocuri cumpara jocuri joc de vanzare
 
 
joc topor
 
jocuri spacerjocuri spacer jocuri spacer
jocuri spacer

Review Anno 1701

<< Inapoi la jocul Anno 1701

Daca te iei dupa data, dupa galeonul de pe coperta si nebunia cu piratii pe care a adus-o in prim plan capitanul Jack Sparrow, intelegi repede ca “Anno 1701” e un joc despre arboratul steagului cu craniu si oase incrucisate si despre imperiul comercial spaniol. In afara de asta, va mai trebui sa te ocupi si de constructia si intemeierea unor orase istorice si de economia infloritoare a arhipelagurilor din Caraibe la inceputul secolului ala XVIII-lea. Chiar daca aceasta descriere nu insumeaza tot ce are de oferit jocul, aceasta continuare a lui “Anno 1503 A.D.” si a lui “Anno 1602 A.D.” e mai mult decat un simulator economic. Producatorul Related Designs a pus mai mult accent pe batalii acum si a balansat aceste noi aspecte cu o interfata perfect realizata si cu usurinta de intelegere si desfasurare a jocului, o productie care este una din realizarile cele mai bune in ceea ce priveste intemeierea si dezvoltarea unei afaceri in perioade istorice medievale.

Cheia succesului in acest caz a fost simplitatea. In loc sa caute sa inmulteasca caracteristicile si detaliile care te fac sa te pierzi in iadul micromanagementului, “Anno 1701” e centrat direct pe mentinerea starii de bine a colonistilor satisfacandu-le necesitatile si nevoile dupa posibilitati. Desi trebuie sa intemeiezi noi asezari, sa colonizezi o multime de insule tropicale, sa construiesti case, cladiri si alte componente ale infrastucturii si sa te ocupi de productia de lemn, peste, alcool, caramizi, aur si bijuterii sau rute comerciale, ideea jocului se reduce la faptul ca toti cetatenii tai trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele cu zambetul pe buze.

Mai mult, nu te pierzi in meniuri economice si tabele cu balante sau sa ajungi vreodata sa te intrebi de ce nu se construiesc cladirile sau de ce fabricile nu mai produc nimic, pentru ca cele 4 tutoriale te invata tot ce ai nevoie sa stii ca sa-ti dai seama din prima unde e problema. Jocul iti pune la dispozitie si feedback care te pune pe calea cea buna in rarele momente cand nu-ti dai seama imediat unde ai gresit. In plus, interfata intuitiva, grafica splendida si sunetele te vor ajuta oricand, atunci cand te afli in dificultate.

Totul e senin si luminat si ai posibilitatea de a muta privirea imediat dintr-un colt al hartii in altul, precum si de a te apropia pentru a verifica starea cetatenilor tai. E destul de usor sa mentii populatia fericita, asa ca daca dai un click pe o casa iti va aparea un chip si, in functie de expresia fetei, vei intui starea lor de spirit, iar cu ajutorul unor bare adiacente, iti va fi comunicat ce anume lipseste pentru a-i face fericiti. Daca nu-ti ajunge, poti asculta comentariile care sunt intotdeauna informative: “Orasul nostru e ceva ce merita vazut!” sau “Ce zi minunata”.

Vei incepe prin a satisface nevoile de baza ale populatiei: mancare, imbracaminte si credinta, ridicand primarii, ferme pentru pescari si ciobani, tesatorii si capele. Odata asigurate aceste nevoi, populatia va fi multumita, iar ei si cladirile pe care le-ai construit vor evolua social (incepi cu pionieri, apoi treci la colonisti si la cetateni), ceea ce va aduce dupa sine alte nevoi mai complexe, precum educatia, tutunul, ciocolata, alcoolul, precum si necesitatea de a ridica toate cladirile pentru ele.

Desigur, daca asta ar fi tot ce inseamna “Anno 1701”, atunci nu ar mai ramane nimic interesant la joc. Din fericire, vei intalni obstacole complicate in cladirea imperiului colonial, atat in campania single-player care e una cu final deschis, cat si in cele 10 misiuni separate (in care ai de indeplinit obiective interesante, precum gasirea unei nave pierdute sau impresionarea unui capitan de pirati. Problemele apar din cauza ca insulele au resurse limitate, asa ca e foarte important unde alegi sa incepi, pentru a fi aproape si de celelate tipuri de bunuri, mai tarziu in joc. In general vei gasi o insula buna la toate, cu destule resurse primare, ca pestele, cu pamant bun pentru agricultura si ceva argila pentru constructii, iar mai apoi sa cauti insule de unde poti produce alcool sau tutun.

Acum, insa, lucrurile se complica. Insulele permit extragerea a 2 sau 3 resurse, asa ca va trebui sa iei calea marii in cautarea de noi pamanturi cu bunuri pe care nu le ai. Hartile sunt facute la intamplare intotdeauna, insa mereu te vei trezi ca iti lipseste o resursa. Intr-un meci poate fi hameiul, in altul mierea, etc. Poti face pariu ca adversarii deja au descoperit-o si o exploateaza deja, si, cel mai important, n-o sa fie multumiti ca vrei si tu o parte din afacere.

Dupa cum vei vedea, nu esti singura putere europeana care colonizeaza Caraibele. Concurenta e acerba si trebuie sa intreci adversarii in a coloniza insulele cu resurse si in a acapara toate imprejurimile inaintea lor. Inevitabil, una din parti va recurge la razboi pentru a obtine accesul la bunurile de care nu dispun inca. De obicei nu dureaza foarte mult pana vei avea nevoie de o insula, singura pe care se poate cultiva ozrul de care ai nevoie pentru a-ti incepe productia de alcool care sa-ti tina cetatenii prea ametiti ca sa se gandeasca la rascoala. Ai optiunea de a recurge la diplomatie, insa eforturile iti vor fi imediat coplesite de dorinta de sange a dusmanilor.

Mai mult o evocare a erei explorarii si colonizarii decat un joc montat pe simulare economica, “Anno 1701 A.D.” are destula personalitate si profunzime pentru a captiva pe oricine e interesat de acest gen. Desi nu va aprinde industria jocurilor cu inovatii magnifice, ofera o interfata usor de utilizat si e un joc care te va prinde in mrejele lui foarte repede, se lauda cu multa carisma chiar si fara sa aiba cantece pirateresti urlate continuu.

Pentru a te putea bucura pe deplin de acest joc, trebuie ca sistemul tau sa indeplineasca urmatoarele cerinte tehnice:

  • Windows 2000/Xp
  • PC cu procesor de 3 GHz
  • 512 MB – 1 GB de memorie RAM
  • 3.5 GB de spatiu liber pe hard-disk
  • Componente compatibile cu DirectX 9.0c
  • Placa video cu pixel shader 1.1
jocuri spacer
 Ultimele stiri